Att tänka på inför årsskiftet
Inkomstplanering
Om du har möjlighet att påverka din inkomst, kan du tänka på att ta ut lön upp till gränsen för statlig skatt före årsskiftet. Brytpunkten för när man börjar betala 20% statlig skatt är följande för inkomståret 2021: 537 200 kr
Pension
Om företaget planerar att köpa tjänstepensionsförsäkringar kan en pensionsutfästelse göras innan årsskiftet. Premiebetalningen måste göras senast vid deklarationstidpunkten för att den ska vara avdragsgill 2021.
Inköp
Planerade inköp av förbrukningsinventarier kanske kan göras innan årsskiftet. Även större inventarieköp drar ned vinsten om de görs innan årsskiftet, dock bara med årets avdragsgilla värdeminskningsavdrag. Kontrollera även om det finns ounyttjat utrymme för överavskrivningar på tidigare anskaffade inventarier. Observera att riksdagen har beslutat att införa en skattereduktion på 3,9% av anskaffningsvärdet för inköp av inventarier som görs under 2021 . (se mer under tidigare inlägg om skattereduktion på inventarier)
Löneuttag för att nyttja lönebaserat utdelningsutrymme (för kvalificerade fåmansbolagsaktier):
För att kunna utnyttja löneunderlaget krävs ett minsta löneuttag (s k spärrlön) som är kopplat till hur mycket de totala lönerna uppgår till i företaget.
6 IBB + 5% x löner till anställda inkl ägare 2021
(6 inkomstbasbelopp = 409 200 kr 2021)
Om du inte har några anställda (förutom dig själv) blir spärrlönen därmed 430 737 kr för löneuttag 2021.
Om de totala lönerna (inklusive ägarlöner) i företaget överstiger 4 491 400 kr är spärrlönen 654 720 kr(9,6 inkomstbasbelopp) i löneuttag 2021.
Om företaget fått ersättning för sjuklönekostnader minskar detta belopp löneunderlaget (förutom den del av ersättningen som avser arbetsgivaravgifter). För fåmansföretagare som fått stöd för korttidsarbete gäller det att komma ihåg att även detta stöd minskar löneunderlaget.
OBS! Lätt att räkna bort sig här så hör av dig om du vill ha hjälp att se vilken lön du behöver ta för att hamna rätt